12-01-07

Censuur

Bloggers rebelleren tegen nieuwe censuur Iran

Teheran. Bloggers in Iran weigeren zich aan te passen aan de nieuwe internetwetgeving. De regering maakt de registratie van websites per 1 maart verplicht, om ongewenste verspreiding van informatie tegen te gaan. Sommige activisten zeggen zich niets te zullen aantrekken van de nieuwe regels.

"Het nieuwe beleid van verplichte registratie laat zien dat niemand ook maar iets kritisch mag zeggen over religie, overheidsbeleid, revolutie, ayatollahs en sociale problemen", zegt Farnaz Seify, een feministische blogger in Teheran. "De regering negeert een van de basisrechten van mensen, vrije meningsuiting. Deze nieuwe regels zie ik als een belediging van mezelf en mijn intelligentie. Ik ga mijn website niet registreren, ik heb geen toestemming nodig voor vrije expressie."

De afgelopen jaren verbood of filterde de regering al duizenden websites en weblogs zonder nadere uitleg. Voor het eerst is er nu echter een wet die aangeeft welke content wel en niet geoorloofd is. Wie een site registreert, moet persoonlijke informatie over zichzelf verstrekken. Bloggers of sitemanagers die dat niet doen, lopen het risico dat hun site van het web gehaald wordt. Ze kunnen een boete krijgen en als de zaak voor de rechtbank komt, kan die zelfs uitmonden in een gevangenisstraf.

Het ministerie van Cultuur en Islamitische Begeleiding, dat het wetsvoorstel indiende, zegt dat de maatregelen bedoeld zijn om legale websites te steunen en 'illegale' te verwijderen.

De Morgen, 12/1/2007

Zonder commentaar.

Leestip:

Persepolishttp://www.randomhouse.com/pantheon/graphicnovels/persepo...

17:13 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: de wereld |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.