13-01-07

De vierde macht

Vandaag een belangrijke dag voor de Partij: Poll-congres. Voor de meeste mensen zijn de verkiezingen nog veraf, maar voor een politieke partij komen ze nu toch al redelijk dichtbij. Dus werd het hoog tijd om knopen door te hakken, en te beslissen wie de lijsttrekkers zouden worden in de verschillende provincies. Mijn goede vriend Stefaan had zich kandidaat gesteld voor de eerste plaats voor de Kamer in Oost-Vlaanderen. En om hem te steunen, trok ik deze ochtend dus richting Brussel.

Op de trein beheerste één onderwerp alle gesprekken tussen mijn partijgenoten: het artikel dat vandaag in De Morgen verscheen over het congres. Het kwam er kort samengevat op neer dat een andere kandidate de meest logische lijsttrekker zou zijn, maar dat dat niet kon omdat men de eerste plaats aan Stefaan beloofd had, dit als compensatie omdat hij bij de afgelopen provincieraadsverkiezingen het lijsttrekkerschap niet gekregen had. Velen waren verontwaardigd; het artikel was niet alleen tendentieus en "stokerig", maar, wat nog erger was, ook gewoon fout. Stefaan was immers nooit kandidaat geweest voor een plaats op de provincieraadslijst! Er werd volop gespeculeerd wie deze nonsens rondgestrooid had, en de journalist in kwestie werd gewoon onbekwaam genoemd. Stukken schrijven op basis van manifest verkeerde informatie komt inderdaad niet echt professioneel over.

De media, ze hebben zoveel macht, en er valt zo weinig tegenin te brengen. Er wordt kwistig rondgestrooid met "welingelichte bronnen" en "insiders", zodat het ook heel moeilijk is om je tegen wilde geruchten en kwaadwillige insinuaties te verdedigen. Meer mensen zouden zich daarvan bewust moeten zijn, en kritisch blijven tegenover wat ze allemaal lezen of zien.

Het Congres zelf was zeer goed. Er was enorm veel volk, de stemmingen verliepen vlot, en Stefaan haalde met een zeer ruime meerderheid het lijsttrekkerschap van Oost-Vlaanderen binnen. Ik ben heel blij voor hem, na al die jaren hard werken als vrijwilliger en op alle mogelijke niveaus van de partij, heeft hij dit echt verdiend. En hij is ook gewoon goed. Ik ga zeker meewerken aan zijn campagne!

En dan was er nog de nieuwjaarsreceptie. Opnieuw heel veel volk, en ook veel pers. Het was drummen om binnen te geraken, wat mij de opmerking ontlokte: "Dat geeft wel een goede indruk naar de pers, dat er zóveel volk is dat niet iedereen binnen geraakt." Naast mij antwoordde een vrouw met blocnote en pen: "Ah da's goed, ik zal dat dan zo opschrijven!" Al lachend gelukkig.

Oef zeg, bijna was ik ook een "welingelichte bron" geworden.

21:15 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: politiek, media |  Facebook |

Commentaren

Ben ook blij voor Stefaan!
Wat je opmerking ivm het krantenartikel betreft: het is mij ook al opgevallen dat, over onderwerpen waar ik toevallig goed op de hoogte van ben, de berichtgeving gewoon fout is. Dat geeft met wel te denken over de rest van de krant. Ligt dat aan de krant of zou het bij alle kranten zo zijn?

Gepost door: Ann | 14-01-07

De commentaren zijn gesloten.