23-01-07

Ambetantenaren

Vincent Van Quickenborne wou dringend nog eens wat mediabelangstelling. Er zat echter niet meteen een Kafka-project in de pipeline, tegen persoonlijk gebruik van softdrugs wordt allang niet meer opgetreden, het koningshuis was iedereen ook al beu, dus wat gedaan, wat gedaan? Ah, Idee!, laten we het nog eens over de ambtenaren hebben! Of nee, de ambetantenaren, gniffel gniffel!(Hoe origineel.) Altijd goed voor een paar vette krantekoppen.

En zo geschiedde: op zijn nieuwjaarsreceptie lanceerde Quickie het gedurfde voorstel om 3.000 belastingambtenaren te laten "afvloeien" en niet meer te vervangen. Dat stond althans op de voorpagina van De Morgen van gisteren.

Kijk, nu ben ik de laatste om te beweren dat elke ambtenaar in ons land nuttig en nodig is. Meer zelfs, ik kan u er direct een paar noemen die dat alleszins niét zijn. Maar ik ga het niet doen. Ook qua efficiëntie kan er nog heel veel verbeteren op onze ministeries; de bureaucratie, het systeem-paraplu, zwijg me ervan. "De Collega's" zijn helaas soms nog alive and kicking.

Langs de andere kant ben ik ervan overtuigd dat er voor heel wat taken gewoon nog veel te weinig ambtenaren zijn. Op dezelfde voorpagina lezen we immers het volgende: Door de recente overlijdens van enkele baby's trekt de jeugdzorgsector aan de alarmbel. Belangrijkste grieven: "Samenwerking en doorstroming lopen spaak, er zijn te weinig middelen en er is geen overkoepelend orgaan dat de informatie centraliseert." En ook op Financiën zijn er volgens mij eerder te weinig dan te veel ambtenaren. Als je weet dat een bedrijf in Antwerpen maar 1 kans op 100 of zoiets heeft om te worden gecontroleerd, tja, dan stel ik mij toch grote vragen. Het kan natuurlijk best zijn dat de ambtenaren niet goed "verdeeld" zijn over de verschillende functies, dat er bijvoorbeeld inderdaad te veel bodes zijn en te weinig (hooggeschoolde) controleurs. Maar dat is toch al een veel genuanceerdere boodschap dan botweg: Er zijn te veel ambtenaren.

En trouwens, waar moeten die laaggeschoolden die nu als bode aan de bak komen dan allemaal heen? Heeft de overheid ook geen sociale taak qua tewerkstelling? Of behoort Jomme Dockx definitief tot het verleden?

23:02 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: politiek, werk |  Facebook |

Commentaren

Ach ja, Van Quickenborne, wie, buiten hijzelf, neemt die nu nog serieus ?
Hij zal blij zijn dat hij nog eens de media gehaald heeft, hoe doet er niet toe.

Gepost door: Momus | 24-01-07

Q wou zich, zo vlak voor de verkiezingen, ongetwijfeld profileren. En wie vormt dan het makkelijkste slachtoffer? Ik geef toe: er zijn ambtenaren die niet "werken naar loon", maar er zijn er ook die eigenlijk beter zouden overstappen naar de privé, want ze zouden er meer gewaardeerd worden.
Als hij het heeft over de situatie in NL, dan vergelijkt hij appelen met peren. De fiscale situatie in NL is immers helemaal anders! Om nog maar te zwijgen over de tweetaligheid.

Gepost door: Ann | 26-01-07

De commentaren zijn gesloten.