31-01-07

Straat

Hoewel wij in de stad wonen, is onze straat heel groen en rustig. Ze wordt hoofdzakelijk bewoond door middenklassers, waarvan een behoorlijk deel ambtenaar of (ex-) leerkracht. Qua leeftijd zijn er grosso modo twee groepen: de babyboomers, die hier van in den beginne (t.t.z. de jaren 60) wonen, en de dertigers, die er pas de laatste jaren zijn bijgekomen.

 

Sinds enkele jaren houden we jaarlijks een bescheiden straatfeest, waarop we de hele straat uitnodigen voor een hapje en een drankje. Gisteravond was er nog eens vergadering van het organiserend comité. Zo’n vergadering heeft telkens een hoog “In de Gloria”-gehalte.

 

In dit comité zijn de twee leeftijdsgroepen vrij evenredig vertegenwoordigd. Bij de “jongeren” horen: ikzelf; mijn zeer dynamische buurvrouw Lies; Myriam, de mama van een schoolvriendje van Grote en Kleine Broer; Piet, mijn nonchalante en sympathieke overbuurman; en Heleen en Adam, de vegetariërs van de straat. De “ouderen” zijn: Roger, een gepensioneerd leerkracht die nu nog bijklust als fiscaal adviseur, Lucy en Jean, een zeer vriendelijk eveneens gepensioneerd leerkrachten-echtpaar, en Eddy, ex-Keizer-Carnaval en ouderdomsdeken van het gezelschap.

 

De vergaderingen verlopen allesbehalve efficiënt. Hoewel ik tot “voorzitster” gebombardeerd werd, lukt het me niet er enige orde in te houden. Bij elk besproken agendapunt wordt er bijna onmiddellijk afgedwaald en allerhande roddels verteld over de diverse straatbewoners. Minutieus wordt bijgehouden welk huis nieuwe bewoners heeft of krijgt, hoe het met de gezondheid van deze of gene is, welke koppels er uit elkaar gegaan zijn, wie er tegen wie gezaagd heeft over allerlei zeer belangrijke aangelegenheden zoals daar zijn: de staat van het speelpleintje, de bomen die niet gesnoeid zijn, de brommerkes van de jonge gasten die voor lawaaioverlast zorgen, de loslopende honden van mijnheer X, de blaffende honden van mevrouw Y, enzovoort enzovoort.

 

Omdat ik mijn buren graag te vriend wil houden, en natuurlijk ook omdat het interessant is om van de laatste nieuwtjes op de hoogte te zijn, laat ik meestal maar begaan, en neem pas na een kwartier de teugels weer in handen – of doe althans een poging daartoe. Daarbij wordt het mij niet altijd even gemakkelijk gemaakt door met name Adam en Roger. Deze mannen zijn nogal van het “precieuze” soort, en zien bij elk geopperd voorstel direct Grote Risico’s en Gevaren. Zoals bijvoorbeeld: ‘Alcohol serveren ’s namiddags?! Gaan we dan geen grote bende zatte mensen krijgen?!’ ‘Broodjes verkopen?! Is dat niet gevaarlijk i.v.m. salmonella en voedselvergiftigingen en zo?!’ De rest van het gezelschap put zich dan telkens uit in het aandragen van goede argumenten en oplossingen om hen alsnog te overhalen. Meestal lukt dat gelukkig wel.

 

Van een ander kaliber echter is onze Prins Carnaval, ZKH Eddy I. Deze 70-plusser hoort niet meer al te best, en luistert bovendien niet altijd, waardoor het meer dan eens voorkomt dat hij, een half uur nadat een punt in het lang en breed besproken is én er een consensus over bereikt is, onze dringende aandacht vraagt voor dat ene welbepaalde punt. Bovendien is hij een beetje wantrouwig, en denkt hij nogal rap dat we de draak met hem steken (niet altijd ten onrechte, moet ik toegeven). Hij heeft ook vaak heel aparte voorstellen, zoals gisteren bijvoorbeeld: een play-backshow organiseren op het volgende straatfeest. Uitgevoerd door de, veelal bejaarde, bewoners wel te verstaan. Als je dan, omdat je denkt dat hij aan het zwanzen is, begint te lachen, is hij op zijn tenen getrapt, en klaagt hij dat hij niet au sérieux genomen wordt. Ik heb intussen al geleerd om mijn vrolijkheid om zijn uitspraken een beetje weg te steken, maar dat lukt helaas niet altijd even goed.

 

Maar kom, uiteindelijk is het toch wel leuk dat we nu al 6 jaar zonder grote problemen zo samenwerken, en het straatfeest is al altijd een groot succes geweest. En zoals ZKH Eddy I zegt: “Beter een goede gebuur, dan een familielid dat al wat verder woont!”

16:16 Gepost door Virginia in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (1) | Tags: buren, gent |  Facebook |

Commentaren

LOL zeer herkenbaar, doet mij denken aan OC vergaderingen. En daar zitten geen gepensioneerden in :)

Gepost door: De huisvrouw | 01-02-07

De commentaren zijn gesloten.