01-02-07

Verkiezingen

Vandaag werden de krachtlijnen van de campagne voor de komende verkiezingen voorgesteld. Hoe die er juist gaat uitzien, ga ik hier niet vertellen, want wie weet wie er allemaal komt meelezen. Eén ding is zeker: er is werk aan de winkel.

Vera gaf eerst nog eens een goede uiteenzetting over waar we als partij eigenlijk voor staan, en wat het fundamentele verschil is met de andere partijen. Hoewel er niets substantieel nieuws verteld werd, is het toch goed om regelmatig nog eens op te frissen waar het au fond allemaal rond draait.

Ecologisme, beste lezertjes, gaat niet om de bloemetjes en de bijtjes, maar gaat in eerste instantie over solidariteit. Solidariteit met de toekomstige generaties (onze kindjes en kleinkinderen), met de mensen in de Derde Wereld, en met de zwakkere mensen hier. En het zijn net die mensen die het zwaarst (zullen) getroffen worden door de algemene milieuproblematiek. Een oude slogan van - toen nog - Agalev luidde: 'De anderen beloven de hemel, de groenen bewaren de aarde'. Ik vind hem nog steeds ontzettend to the point. Hoewel de groenen dikwijls het verwijt krijgen van 'naïeve geitewollensokkers', is het in feite net omgekeerd. De ecologisten zijn de realisten; degenen die denken dat we met onze economie lustig verder kunnen doen zoals we nu bezig zijn, de dromers. Spijtig genoeg wordt dat de laatste tijd meer en meer duidelijk. Voor één keer zou ik liever geen gelijk krijgen.

Een frappant voorbeeld van de manier waarop het fundamenteel scheef zit, is het BNP (Bruto Nationaal Product). Van oudsher wordt het BNP gebruikt als waardemeter om te bepalen hoe 'goed' het in een samenleving gaat. Als het BNP stijgt, is er feest. En hoe meer, hoe beter. Een stijging van het BNP is dan ook de ultieme betrachting van een klassieke politicus.

Maar er is iets niet koosjer aan de manier waarop het BNP berekend wordt. Elke economische activiteit wordt meegerekend, ook degene die in feite voor de samenleving negatief i.p.v. positief zijn. Zoals bijvoorbeeld een auto-ongeval, een brand, zelfs een zelfmoord: er zijn sleep- en garagekosten, er moet opnieuw gebouwd en bemeubeld worden, de begrafenisondernemer verdient eraan. Allemaal 'opbrengsten' die het BNP doen aantikken. Cynisch, niet?

Gelukkig gaan er stemmen op om het BNP als maatstaf voor maatschappelijke welvaart af te schaffen, en te vervangen door een betere indicator. Door Terra Reversa bijvoorbeeld. Momenteel loopt hiervoor een petitie-actie. Ik teken alvast, u toch ook?

23:25 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek, de wereld |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.