10-02-07

Vliegen

Richard Branson, de grote baas van Virgin, looft een prijs uit van 25 miljoen dollar voor een systeem dat de uitstoot van CO2-gassen kan stoppen. Mooi toch?

Ik heb er toch mijn bedenkingen bij. Een van de grootste bronnen van CO2-uitstoot, is namelijk het luchtverkeer. Een gezin, dat een heel jaar erg milieubewust leeft, fiets en openbaar vervoer gebruikt, geen wegwerpverpakkingen koopt, sorteert en recycleert, en dan voor de jaarlijkse vakantie het vliegtuig neemt, brengt het milieu meer schade toe dan een ander gezin dat naar niets kijkt maar met de auto op vakantie gaat. Het gaat dus niet om peanuts.

Vliegen is de laatste decennia echter alsmaar goedkoper geworden, onder meer door lagekostenmaatschappijen zoals Virgin. Als logisch gevolg wordt er dus veel meer gevlogen, door veel meer mensen. En je kan ze in feite niet eens ongelijk geven. Als je voor hetzelfde traject én sneller ter plaatse bent én bovendien nog eens veel minder betaalt dan met de trein bijvoorbeeld, tja, dan is de keuze inderdaad snel gemaakt. (De laatste jaren ís er voor veel bestemmingen zelfs geen alternatief meer: de internationale treinen zijn, op de hogesnelheidstreinen na, gewoonweg allemaal afgeschaft.)

Door het feit dat er op kerosine, in tegenstelling tot op benzine, géén taksen moeten betaald worden, kunnen de vliegtuigtickets goedkoop blijven, en heeft het vliegtuig een oneerlijk concurrentievoordeel op andere, ecologisch meer verantwoorde, vervoerswijzen. Want geef toe, echt normaal is het toch niet, voor 10 euro naar gelijk welke Europese hoofdstad kunnen vliegen.

En als dan net Richard Branson met zo'n Premie aan komt zwaaien, tja, laat mij dan toe om aan zijn nobele bedoelingen te twijfelen. Wat niet wegneemt dat ik ook hoop dat er snel iemand zo'n wondertechniek vindt, maar ik vrees dat er fundamentelere oplossingen moeten komen: het luchtverkeer moet gewoon omlaag.

In Nederland komt er volgens het nieuwe regeerakkoord een milieutaks van 27 euro op vliegtuigtickets, en ook Leterme zou daarvoor gewonnen zijn. We zullen zien...

 

21:36 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (3) | Tags: de wereld, politiek |  Facebook |

Commentaren

Ik dacht eigenlijk net hetzelfde toen ik dit zag. Want uiteindelijk is het nog altijd zijn bedoeling om zoveel mogelijk passagiers te hebben die met zijn vliegtuigen overal naar toe vliegen. Me dunkt dat die 25 miljoen beter besteed kunnen worden aan bijvoorbeeld internationaal treinverkeer zodat er een degelijk alternatief is voor het vliegtuig, zeker binnen Europa.

En verder mag de regering van mij ook gerust het vliegverkeer binnen Europa extra belasten.

Gepost door: Katie | 11-02-07

Wauw, dus eigenlijk is het buiten voor onze portemonnee ook nog eens goed voor het milieu als wij deze zomer met het schip naar onze vakantiebestemming trekken i.p.v. met het vliegtuig? Zo had ik het nog niet bekeken ;o)

Gepost door: Lunatic | 12-02-07

Jazeker, Lunatic, goe bezig!

Gepost door: Virginia | 12-02-07

De commentaren zijn gesloten.