07-03-07

Klojo

 Mijn ochtendhumeur verbeterde er deze morgen niet op toen ik volgend bericht in de krant las:

De Vlaamse minister Kris Peeters (CD&V) laat onderzoeken of een verbreding van het Schipdonkkanaal haalbaar is. Met die ingreep wil hij de Zeebrugse haven beter ontsluiten. Voor het pittoreske Damme heeft zo'n verbreding grote gevolgen. Het typische uitzicht van het dorp dreigt te verdwijnen. (...) In het polderdorpje loopt het fameuze Schipdonkkanaal nameljk broerderlijk naast het Leopoldkanaal. Ze kregen in de volksmond de namen 'Stinker' en 'Blinker'. De twee kanalen, met ertussen een brede berm met populieren, vormen ook het typische beeld van het pittoreske Damme. Een beeld dat wellicht zal verdwijnen, want volgens de plannen moeten de twee kanalen één breed, industrieel kanaal vormen.

Peeters heeft dus een studie besteld. Volgens mijn krant werd de haalbaarheid van de verbreding van het Schipdonkkanaal echter in 1999-2001 al eens grondig onderzocht. De conclusie was toen: de ontsluiting van de haven van Zeebrugge gebeurt het best via het spoor of via de zeevaart. Dus NIET langs het Schipdonkkanaal. Maar blijkbaar was deze conclusie niet wat Peeters wil horen, dus wat doen we dan? Ah ja, we bestellen gewoon een nieuwe studie!

Woést word ik daar dus van! Damme is echt een heel mooi en gezellig stadje. Toen Sweety Darling en ik pas een koppel waren, ging onze allereerste uitstap, op een stralende lentedag, richting Damme. Ook later zijn we er nog vaak teruggekeerd met de kinderen, voor een wandelingetje en een lekker hapje. Damme is ook een boekendorp, zo'n beetje het Redu van Vlaanderen. En de kanalen bieden inderdaad een fantastisch uitzicht; je kan er ook de plezierboot nemen naar Brugge, een activiteit die zeker nog op onze to-do lijst stond. Alsook een fietstocht langs het kanaal Damme-Zeebrugge.

Maar nu wil onze zogenaamde 'minister van milieu' (ha, de mop van de eeuw!) dat dus allemaal op de helling zetten. De klojo! Moet dan echt altijd alles wijken voor de heilige koe van de economie?! De verbreding van het Schipdonkkanaal zou volgens de voorstanders natuurlijk ook goed zijn voor de werkgelegenheid. Maar de werkgelegenheid in de toeristische sector zal er volgens mij juist op achteruitgaan. Wie wil immers nog gaan wandelen of fietsen tussen de industriezones?!

 

09:41 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (6) | Tags: mensen, politiek, de wereld |  Facebook |

Commentaren

blokwatch Ik heb het blokwatch-logo ook op mijn blog gezet, goed idee!!

Gepost door: Mme Zsazsa | 07-03-07

Een petitie, ik voel een petitie borrelen. Nou ja, niet bij mij want ik ben niet zo actief, maar ik wil ze anders wel gerust ondertekenen.

Gepost door: Stien | 07-03-07

Mme Zsazsa, awel ja, dat is juist de bedoeling: dat zoveel mogelijk bloggers het op hun blog zetten *knikkend kopke*

Stien, ik weet dat er een actiegroep is, maar heb geen weet van een petitie. Ik zal u op de hoogte houden ;-)

Gepost door: Virginia | 07-03-07

Had ik het niet gedacht Overal waar minister Kris Peeters (CD&V) zijn oog op laat valen ziet hij nieuwe mogelijkheden voor de middenstand en KMO-ers. Of daarbij waardevol natuurgebied verloren gaat is zijn laatste zorg. Als zijn vrienden bij Unizo maar tevreden zijn. Dit wisten we reeds van dag 1.
In plaats van zijn energie eens te gebruiken om de problemen die er zijn op milieuvlak op te lossen.
Als je een petitie hebt, geef een seintje. Ik plaats onmiddelijk overal waar ik kan links naar deze petitie.

Gepost door: Didier | 08-03-07

Neen aan de verbreding Voor wie meer wil weten en/of mee wil actie voeren, samen met enkele politici voeren we samen actie en verzamelen we zoveel mogelijk informatie naar de bevolking toe.
Je kan dit mee volgen op onze blog http://www.schipdonkkanaalblijft.be

Er verschijnt rehelmatig extra info, dus een bezoekje waard.

Gepost door: David Geens | 24-03-07

Schipdonkkanaal bedreigd! In damme hebben we een actiegroep opgericht, 't groot gedelf' die zich verzet tegen de ombouw van het Schipdonkanaal tot duwvaartkanaal. We hebben een webstek www.tgrootgedelf.be met mogelijkheid tot online petitie. We vragen u en al wie een der mooiste streken van Vlaanderen genegen is, met aandrang onze webstek te bezoeken en de petitie te ondertekenen, en zoveel mogelijk te verspreiden. It's just a few clicks.

Hartelijk dank

Stefaan Declercq
't Groot Gedelf
DAMME

Gepost door: Stefaan Declercq | 11-11-07

De commentaren zijn gesloten.