18-03-07

Nijmegen

Vandaag met Sweety Darling, Oma en de twee schoonzusjes helemaal naar Nijmegen gereden, voor de tentoonstelling 'De laatste uren van Herculaneum', over het stadje Herculaneum dat in 79 n.Chr. door de uitbarsting van de Vesuvius helemaal verwoest en bedolven werd.

Het was de laatste dag vandaag (de laatste uren van de laatste uren als het ware, haha, benieuwd hoeveel keer deze mop daar vandaag verteld is), en we waren niet de enigen die deze expositie op de valreep nog wilden meepikken. Een lange rij stond al tot buiten aan te schuiven; na drie kwartier in de bijtende wind zijn we dan toch binnengeraakt.

De tentoonstelling was zeer de moeite. Heel mooi opgebouwd, met stukjes film, virtuele reconstructies van gebouwen, heel veel gevonden kunst- en gebruiksvoorwerpen en zelfs een afgietsel van een groep skeletten, de 2000 jaar oude resten van een aantal slachtoffers. Heel interessant was het filmpje over hoe men verkoolde rollen papyrus toch nog kan ontrollen en ontcijferen. (Quizvraag: Hoe heet het gebied aan de Napelse golf waar tal van kleinere, gevaarlijke vulkanen actief zijn? Antwoord: de Flegreïsche Velden.)

Na het museum gingen we koffie drinken in een plaatselijk etablissement, met de gebruikelijke Vlaams-Nederlandse communicatiestoornissen, en maakten we nog een korte, verkleumende wandeling door de oudste stad van Nederland, waarbij we ook het beroemde Mariken tegenkwamen. Net op tijd voor een striemende hagelbui, bereikten we weer de parking, waarna de lange reis huiswaarts aanving. En daarmee zit het weekend er ook weeral op.

 

22:06 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uitstapjes, cultuur en zo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.