26-03-07

Bussen

De verkiezingen komen stilletjesaan dichterbij. Nog twee-en-een-halve maand en het is zover. Voor de politieke partijen betekent dat: précampagne-tijd. Elke dag belandt er nu wel een folder in onze brievenbus, waarin de verwezenlijkingen van een of andere mandataris uitgebreid in de verf gezet worden. En als iedereen het doet, kan ook Groen! niet achterblijven.

 

Gisteren ben ik dus mijn lading folders gaan ophalen, deze avond ben ik beginnen bussen. Bussen is zowat hét basiswerk van de partijmilitant. Ik schat dat ik de afgelopen 15 jaar toch wel enkele duizenden folders en krantjes bedeeld heb. Maar ik doe het eigenlijk wel graag, zeker als het weer, zoals vanavond, goed meevalt. Je komt er nog eens mee buiten en het is de ideale manier om je buurt goed te leren kennen.

 

Nu bestaan er verschillende soorten brievenbussen, de ene al gebruiksvriendelijker dan de andere - vanuit het standpunt van de busser dan. De allerbeste en meest geliefde, de Rolls Royce onder de brievenbussen zeg maar, is de Ruime, Vrijstaande Brievenbus met een grote, brede gleuf. Bij voorkeur hangt hij op armhoogte en vlak aan de straat. Folders in zo’n brievenbus steken is een waar plezier, het gaat gemakkelijk en rap. Je hebt ook brievenbussen die niet meer dan een gleuf in de voordeur zijn. Als die dan lang en hoog genoeg is, valt het bussen erin ook nog wel mee. Bij de oudere woningen is die gleuf soms maar 15 cm lang, en dan wordt het al een beetje moeilijker, afhankelijk van de grootte van je drukwerk. Dikwijls moet er dan geplooid worden, wat uiteraard weer tijd kost. Sommige van die deurbussen hebben ook een antitocht-systeem: twee rubberen flappen of twee “borstels”, waar je je folder dan tussen moet zien te krijgen. Niet altijd gemakkelijk; als je verkeerd mikt kan heel je bestelling verfrommeld geraken.

 

En dan heb je nog de Gemene Brievenbussen, voorzien van een klepje met springveer. Meestal is het drukwerk dat ik moet bussen niet dik en stevig genoeg om dat klepje te kunnen openduwen, en moet ik dat met mijn vingers doen. Bij het terugtrekken komt het dan meer dan eens voor dat zo’n klepje bijt! Na enkele dagen bussen loop ik dus steevast met een paar ontvelde vingers rond. Een andere gemene brievenbus is de verroeste, waar de klep meestal ook wat klemt van de ouderdom, en waar ik dus weer mijn vingers moet gebruiken. Hm, misschien zou ik toch beter eens mijn tetanusprik laten vernieuwen.

 

De meest hatelijke brievenbussen echter, zijn de Verborgen Brievenbussen. Dat kan van alles zijn: een haast onzichtbaar aluminium gleufje ergens opzij in een aluminium deur, een in de gevel ingewerkte gleuf-brievenbus vlak onder een vensterbank, een uitsparing in de bakstenen van een muur of pilasterke. ’t Is dat ik ze onderhand nu wel al weet zitten, maar ik heb in het verleden al staan zoeken en vloeken naar die rotdingen!

 

Ik vraag me trouwens af of er een verband bestaat tussen het soort brievenbus en de eigenaars ervan. Het zou me bijvoorbeeld niet verwonderen dat bij de gemakkelijke, comfortabele brievenbussen sympathieke, gemoedelijke mensen horen, die het hun postbode en andere papierbezorgers gemakkelijk willen maken. En bij de verborgen brievenbussen die dan nog eens 10 meter van de straat staan of hangen, ambetante, lastige mensen die het hoog in hun bol hebben en die vinden dat de postbode maar tot bij hen moet komen. Hm, voer voor een onderzoek lijkt me.

 

Naast het soort brievenbus, is er nog een andere factor die een grote rol speelt in het buscomfort van uw besteller. Namelijk het feit of die avond al dan niet de Streekkrant werd rondgedragen. Indien dat inderdaad het geval is, zitten de meeste brievenbussen (t.t.z. allemaal, behalve de Rolls Roycen) al helemaal verstopt met dit gratis drukwerk en nog elfendertig andere reclamefoldertjes. Dus dan moet je die er eerst uitwrikken (soms –scheuren), je eigen papier erin steken, en dan de hele reclamereutemeteut er weer achteraan. Ik moet u niet zeggen dat dat véél tijd kost. Gelukkig zijn er veel brievenbussen met de sticker ‘geen reclamedrukwerk a.u.b.’. Toch bussen wij ook daarin, instructies van de partij. Het gaat immers niet om reclamedrukwerk, maar om politiek drukwerk, het is een van de weinige manieren waarop we iedereen kunnen bereiken en we vinden het belangrijk dat iedereen betrokken wordt. Voor een groene partij komt daar nog bij dat net die mensen die geen reclame wensen, tot onze doelgroep behoren omdat ze waarschijnlijk vrij milieubewust zijn.

En om u gerust te stellen: onze foldertjes worden milieuvriendelijk geproduceerd.

 

U ziet, beste lezertjes, er steekt heel wat achter het politiek drukwerk dat u vanaf nu weer regelmatig in uw bus zal aantreffen. Duizenden vrijwilligers offeren een deel van hun vrije tijd daarvoor op. U zou mij en hen dan ook een groot plezier doen door er minstens eens een blik op te werpen, vooraleer het bij het oud papier te smijten. En wie wil komen helpen: ge moet u niet generen!

22:38 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (2) | Tags: politiek |  Facebook |

Commentaren

Ow, zeg, je formuleert daar wel wat vooroordelen ;-) Nu hebben wij toevallig een Rolls Royce, al is het een lelijke, maar die stond er dus al. Zegt niets over ons. Al zijn wij natuurlijk wel sympathieke, gemoedelijke mensen, maar soit ;-)))

Nog veel campagneplezier!

Gepost door: Stien | 26-03-07

Wij hebben een bijna gemene brievenbus, eentje met een klep, maar zonder springveer...

Kom hier dan maar eens langs

ROFL

Gepost door: zinzia | 27-03-07

De commentaren zijn gesloten.