04-05-07

La France

Zondag kiezen de Fransen een nieuwe president. Zoals geweten, gaat de strijd tussen de linkse Ségolène Royal en de rechtse Nicolas Sarkozy. Het hoeft geen betoog dat ik hoop dat Royal het haalt. Maar ik vrees er een beetje voor.

 

Volgens de haast juichende berichtgeving in mijn krant, De Morgen, heeft ze nochtans het grote debat met haar tegenstrever gewonnen, en in mijn directe kennissen- en vriendenkring is men ook erg pro Ségolène. Maar ik vrees dat die stemmen niet echt representatief zijn, en dat de stelling dat Royal een goede kans maakt zondag, eerder wishful thinking is.

Hoe je het ook draait of keert, de grote politieke onderstroom in Europa is rechts en conservatief. Alle heil wordt verwacht van de markt, liberalisering en globalisering, hoewel deze dogma's in de praktijk al heel veel schade veroorzaakt hebben. Ook hier in Vlaanderen stemt maar 30 à 35 % van de bevolking progressief; gelukkig zijn we dankzij Wallonië tot nu toe van een rechts-conservatieve federale regering gespaard gebleven.

 

Benieuwd wat het zal geven op 10 juni. En zondag in Frankrijk.

17:32 Gepost door Virginia in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: politiek, de wereld |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.