08-05-07

Niemands meester, niemands knecht

Anthierens - Ooggetuige

 

Sinds een week of twee ben ik aardig in de ban van Johan Anthierens, de schrjiver/journalist die intussen al een paar jaar wijlen is. Elke dag lees ik een paar stukjes uit ‘Ooggetuige’, de postume bloemlezing uit zijn journalistieke werk. En wat ik lees, bevalt me mateloos.

 

Eerst en vooral is Anthierens gewoon een hele goede schrijver, die onze taal op een spitse en persoonlijke, creatieve manier gebruikt om zijn gedachten en meningen de wereld in te sturen. Hij gebruikt daarbij woorden, termen en dubbele betekenissen waaraan ik in de verste verte niet zou denken, maar die telkens zó raak zijn. Er is duidelijk over nagedacht, maar toch klinkt en leest het allemaal zo vloeiend alsof de zinnen zo uit zijn pen rolden.

Bovendien kan ik me heel vaak vinden in hetgeen hij verkondigt.

 

Maar bovenal is het zijn toon en stijl waar ik echt van geniet. Niet vrijblijvend, niet licht-ironisch of badinerend, niet verstandig ‘enerzijds-anderzijds’, niet beschouwend, relativerend of nuancerend, niet staatsman-achtig, neen, Anthierens maakt zich kwààd, is oprecht verontwaardigd of misnoegd over alles wat scheef loopt (liep? loopt!) op onze morzel gronds. Hij uit zijn woede met passie, beschouwt het als zijn heilige plicht om zijn verontwaardiging te delen met wie het horen wil, in de hoop zijn lezers en passant een geweten te schoppen of het in het beste geval te helpen onderhouden. Een man naar mijn hart, kortom.

 

‘Ooggetuige’ is een vitaminekuur van ruim 700 bladzijden. En daarna is er nog ‘Leve mij’, de verzameling van zijn persoonlijke teksten. Zalige vooruitzichten!

22:53 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: mensen, lezen |  Facebook |

Commentaren

Ik loop een beetje achter met mijn reactie maar ook ik ben getroffen door johan anthierens. Mag ik U aanraden het boek eens voor het slapen gaan te lezen. Dan voel je volgens mij perfect wat een teder en kwetsbaar man schuilging achter die scherpe pen.

Gepost door: MARc | 03-08-09

De commentaren zijn gesloten.