06-08-07

Varkens

Kleine Broer zit overduidelijk in de kaka-pipi-fase. De faeces vliegen hier in het rond (figuurlijk hé), onder geweldig groot jolijt van mijn twee fijnbesnaarde zonen. Geen wonder dus dat hij vanavond 'Van de kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept had' als bedverhaal koos.

Voor degenen die dit meesterwerk niet kennen: de kleine mol krijgt op een dag als hij uit zijn hol komt piepen, een drol op zijn hoofd, en trekt op onderzoek bij de verschillende dieren om uit te vinden wie de dader is. Elk dier bewijst zijn onschuld door zelf ook iets te produceren, dat van textuur, kleur of geur helemaal anders is. Zo ook het varken.

Waarop Kleine Broer opeens: 'Ik heb nog nooit een echt varken gezien!' Enigzins verbaasd bedenk ik me dat dat best wel eens zou kunnen kloppen. Het reusachtige varken Zulma van de nabijgelegen kinderboerderij is enige tijd geleden schielijk overleden, en ik zou niet weten waar Kleine Broer anders nog een echt zwijn zou kunnen gezien hebben.

Wat een verschil met mijn kindertijd: in een koterij achteraan het huis hielden mijn grootouders elk jaar een varken, dat goed vetgemetst werd en in het najaar geslacht. Ik zie de droge worsten nog in de keuken aan de balken hangen. Mijn grootvader had ook een leuk spelletje bedacht voor zijn 4-jarige kleindochter: met een bezemsteel moest ik in het 'krolleke' van de varkensstaart proberen te mikken. Dolle pret!

Maar nu, 30 jaar later, heeft mijn zoon nog niet eens een levensecht varken gezien. En zeggen dat er in Vlaanderen meer varkens dan mensen wonen. 't Is godgeklaagd!

varken

 

20:45 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (6) | Tags: kinderen, dieren |  Facebook |

Commentaren

Ik ken het boekje Mijn dochter Ellen had dit ook als favoriet. Het heeft dus enige weken geduurd eer het terug mocht naar de bibliotheek. Tot groot verdriet van Ellen, maar groot jolijt van mama en papa die blij waren om eindelijk eens wat anders te kunnen voorlezen. Maar wees gewaarschuwd, er zijn nog dergelijke boekjes te vinden die kleine broer even grappig zal vinden.

Gepost door: Didier | 07-08-07

dierenbeul;)

Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte...
Ik heb dat boekje eens in Keulen gekocht omdat ik het grappig vond en zie nu, het is hier ook bekend.


lol.

Gepost door: zinzia | 07-08-07

Hihi....het heeft eventjes geduurd eer jouw 2 deze fase ontdekt hebben, maar wacht maar ;-D!
Het boekje van de mol is hier niet echt een superfavoriet, ze bedenken liever hun eigen verhaaltjes met xxxx in de hoofdrol *rollende ogen*

Gepost door: Ann | 07-08-07

vreemd moet dat zijn, u als (zo begrijp ik uit uw schrijfsels in het verleden) geëngageerde 'groene' dame, te moeten constateren dat uw kinderen nog nooit een varken gezien hebben in 'levenden lijve'.
Is er nog werk aan de winkel voor 'Groen!'? Ik veronderstel dat hier geen veralgemening op zijn plaats is, maar het doet wel nadenken...
Rap ergens een varkensboer zoeken om dit recht te zetten (liefst ene met biggetjes, zodat ze erdoor in vervoering geraken).

Gepost door: sodade | 07-08-07

Ssst Didier, geen slapende honden wakker maken;-)

Erg hé, Sodade. Maar ik moet toegeven dat ik eerder een 'salongroene' ben. Mijn talloze allergieën vormen wel een verzachtende omstandigheid.

Gepost door: Virginia | 07-08-07

Jaja steek het maar op uw allergieën. ;-)) Maar aan de andere kant, ik kan begrijpen dat je een zwijnenallergie hebt ontwikkeld met bomma en bompa die een varken in hun achterkot hielden. Brr, griezelig gewoon. En vooral, dat moet toch stinken begot!

Gepost door: ctm | 08-08-07

De commentaren zijn gesloten.