08-08-07

Blogneurose

Ergens op tinternet vond ik vandaag een nieuwe psychische stoornis: de 'blogneurose'. Wikipedia zegt hierover het volgende:

 "Met het begrip blogneurose wordt het op een dwangmatige wijze bijhouden van een eigen weblog aangeduid, hoewel het begrip ook betrekking kan hebben op het bekijken van en reageren op weblogs die door anderen worden bijgehouden.
De persoon waarop het begrip blogneurose betrekking lijkt te hebben, voelt zich gedwongen veelal dagelijks posts te plaatsen op het eigen weblog, of om met grote regelmatigheid reacties achter te laten op weblogs van anderen. Dit op zichzelf hoeft niet te betekenen dat er sprake is van een psychische of maatschappelijke problematiek, zoals het begrip 'neurose' als deel van het woord 'blogneurose' wellicht doet vermoeden. Een neurose is in de psychoanalytische theorie een ineffectieve structurele manier van omgaan met problemen.

In de psychiatrie is het begrip blogneurose in gebruik aan het raken, bij het benoemen van de specifieke psychische omstandigheden die in toenemende mate aan het licht komen, sinds het bijhouden van weblogs in de jaren 2003, 2004 in opkomst kwam. In voorkomende gevallen is er sprake van, dat het weblog de betekenis krijgt van een essentieel onderdeel van de persoonlijkheid. Op het weblog komt in veel gevallen een aspect van de persoonlijkheid naar buiten in de vorm van een alter ego. Indien er sprake van is dat een patiënt niet in staat, of in de gelegenheid is tot het dagelijkse plaatsen van posts op het weblog en daardoor in een psychische crisis raakt, of dreigt te raken, dan spreekt men in toenemende mate van een blogneurose. Daarnaast kan het ook zijn dat een patiënt door een te grote openheid op het weblog over persoonlijke aangelegenheden, in confict raakt met een ander aspect van de eigen persoonlijkheid, of met de omgeving van de patiënt, vooral in de eigen vrienden- of familiekring.

De blogneurose lijkt vooralsnog te vallen in de categorie dwanggedrag (dwangneurosen).
Het is niet duidelijk of de blogneurose zonder meer aangemerkt kan worden als verslaving, zoals de verslaving aan gokken, chatten via internet, of gameverslaving, als voorbeelden van verslaving aan gewoonten."

Steeds bereid tot enige zelfreflectie, vroeg ik me af of dit ook op mij van toepassing was. Was ik, die er steeds prat op ging vrij nuchter en evenwichtig door het leven te gaan, dan toch het subject van een neurose geworden? Van een psychische crisis is tot nog toe geen sprake, maar zelfbedrog is natuurlijk ook een psychische kwaal, dus je weet maar nooit.

Gelukkig vond ik ergens anders op tinternet al direct het middel voor de diagnose, en deze test gaf het volgend resultaat:

You are 45% addicted to blogging!


Valt best mee, toch?

En u?

18:23 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: bloggen |  Facebook |

Commentaren

Ook 45%

Gepost door: lady in black | 09-08-07

oeps, 60%

Gepost door: jongemama | 12-08-07

De commentaren zijn gesloten.