22-08-07

Antwerpen Boekenstad

Zo ne wijzen dag gehad vandaag, echt super! De kinderen bleken maandag dan toch te zijn ingeschreven voor het Safarikamp, dus ik kon mijn plannen uitvoeren en ben een dagje naar Antwerpen gegaan. Enige tijd geleden had ik eens een wandelgids ‘Antwerpen Boekenstad’ (van Tom Naegels) gewonnen, en vandaag heb ik een van de erin beschreven literaire wandelingen gedaan. Het weer zat een beetje tegen, maar alla, daardoor liet ik me niet ontmoedigen.

Eerst heb ik een ommetje door de Diamantwijk gemaakt. Ik was daar nog nooit geweest; toch wel een speciale buurt. Het regende oude wijven, en sommige joden doen dan een plastic zakje over de rand van hun hoed: waarlijk een grappig zicht. Ik wou dit op foto vastleggen, stelde mij een beetje opzij om mijn kodak uit mijn sacoche te halen, en opeens hoor ik een stem uit de hemel: ‘Ja, hallo? Hallo??’. Ik stond blijkbaar voor een of andere camera, en moet er met mijn regenjas en paraplu wreed verdacht uitgezien hebben. Ik kraste dan maar op, en las twee straten verder in mijn gids dat voor de synagoge waar ik ongeveer stond, in 1981 een bomauto ontploft is. Tja…

grote markt
 

 

Dan verder naar de Grote Markt, waar de eigenlijke wandeling begon. Zo tof en interessant, al die uitleg over de schrijvers die op al die plaatsen geleefd en gewerkt hebben, of over de literaire gebeurtenissen (al dan niet fictie) die zich er afgespeeld hebben! Het beroemde café De Muze heeft helaas veel van zijn pluimen verloren, op het terras zat een eenzame oude man luidop van alles te declameren tegen niemand in het bijzonder; de in mijn gids genoemde boekenmarkt De Markies heeft intussen plaatsgemaakt voor een mega-tijdschriftenzaak.

Ik heb geluncht in het oudste café van Antwerpen, de Quinten Matsijs (°1565), waar Willem Elsschot vaak kwam kaarten en ook andere schrijvers en kunstenaars stamgasten waren. In de menukaart stond reclame voor een Elsschot-wandeling, elke eerste zondag van de maand. Iets om te onthouden.

Quinten Matsijs

Daarna de Groene Waterman binnengeweest, een boekhandel waar ik al veel over gehoord had maar nog nooit bezocht had. Natuurlijk kon ik het niet laten om een en ander aan te schaffen; je doet een literaire wandeling of je doet er geen hé. Een beetje steun voor een van de weinige onafhankelijke boekhandels die er nog zijn, en die moet opboksen tegen Fnac en consoorten, is bovendien ook nooit weg. 

boeken


 

Verder dan maar weer, langs het AMVC-Letterenhuis, richting oude haven. Aan de Oude Leeuwenrui ligt een magnifiek gebouw, het Sint-Felixpakhuis, dat het Stadsarchief huisvest en waar ook de kantoren van allerlei literaire organisaties zoals boek.be, Behoud de Begeerte, Antwerpen Boekenstad enzovoort zullen komen. Van de Oude Leeuwenrui loopt temidden het pakhuis een Boekenstraat tot aan de Godefriduskaai, waar je dus op het water uitkijkt. Schitterend!

boekenstraat
 

Aan het einde van de Boekenstraat kwam ik voormalig schepen Erwin Pairon tegen. Voorwaar een aimabele mens; hij kent me niet maar heeft gezellig met mij staan keuvelen en mij wat uitleg gegeven over het Eilandje en het MAS dat volop in opbouw is. Na het neerleggen van zijn schepenambt is Pairon overigens teruggekeerd naar zijn vroegere job in de Koninklijke Albertinabibliotheek; weerom erg toepasselijk gezien de aard van mijn wandeling.

Langs de twee snorrenclubs (jaja, twéé; echt een hilarisch verhaal trouwens) naar het Falconplein vlakbij de rosse buurt, waar ik dit fijn opschrift zag:

 etalage2

Via nog wat kleine straatjes en het Steen, kwam ik weer bij mijn beginpunt op de Grote Markt. In café Den Engel heb ik, zoals mij aanbevolen door Tom Naegels, nog een bolleke gedronken en zelfs sjans gehad met een niet onknappe veertiger (of zat ik al te veel in hogere sferen...?), maar braaf en plichtsbewust ben ik opgestapt en naar huis gegaan.

 Antwerpen is echt een toffe stad, en het was een héél geslaagde dag die zeker voor herhaling vatbaar is. Er staan nóg drie wandelingen in mijn gidsje…

Nog foto's:

etalage

Dit moet echt wel de lelijkste etalage ooit zijn...

crème

  Hmm, waaraan doet dit me toch denken...?

22:42 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: lezen, genieten, uitstapjes |  Facebook |

Commentaren

O, ik vond het zo jammer dat ik niet mee kon.

Gepost door: LTF | 23-08-07

De Markies was vroeger boven die tijdschriftenzaak, en is nu verhuisd naar de Hoogstraat.

Gepost door: Joke | 23-08-07

Ik heb ooit eens een verschrikkelijke discussie gehad (per brief nog, in de oertijd dus) met de secretaris of hoe heet dat van Pairon. Dat samen met zijn zwerversvoorkomen maakt mij geen fan. Stem Beton! ;)

Gepost door: De huisvrouw | 23-08-07

@Huisvrouw: Het tegendeel zou me verbaasd hebben... ;-)

Gepost door: Virginia | 23-08-07

De Markies bestaat nog, hoor. Hoogstraat, peins ik.
Moogt ge de Joodse zakjes (op hun hoed, uiteraard) überhaupt trekken (allé, fotograferen)?
De Muze vind ik overigens nog altijd best te genieten, zeker tijdens een zomerse jazzavond, met een trapistje in de hand ;-)
Volgende keer ga ik mee!

Gepost door: Stien | 27-08-07

De commentaren zijn gesloten.