18-10-07

De mythe van de privatisering

Niet alleen over beha-verbranding, maar ook over privatisering bestaan er talloze mythes. Even doceren: Privatiseren is het terugtrekken van de overheid uit bepaalde activiteiten/diensten, om ze in handen te geven van 'de privé'. Zo, bent u weer mee?

De mythes:

Privatiseren maakt de betrokken diensten/activiteiten goedkoper. Privatiseren maakt deze diensten en activiteiten efficiënter. Privatiseren maakt ze beter. Door te privatiseren laat je de markt en de concurrentie ten volle spelen, wat goed is voor de consumenten. Door te privatiseren kan de overheid zich beter concentreren op haar echte kerntaken. Iedereen vaart wel bij privatiseren. Privatiseren is goed. Privatiseren is cool. Privatiseren muss sein! We hebben trouwens geen enkele keuze.

De waarheid:

Door de privatisering van het spoor in Engeland is het treinverkeer daar een echte ramp geworden. Nog nooit zoveel ongelukken en vertragingen. Weinig gebruikte en dus niet-rendabele lijnen worden gewoon gesloten, waardoor vooral de minder begoeden erg in hun mobiliteit beknot worden. Door de privatisering van de ziekteverzekering in Amerika zijn miljoenen Amerikanen gewoonweg niét verzekerd. Degenen die wél verzekerd zijn, trekken toch vaak niets terug van hun verzekeringsmaatschappij. Sabena is failliet gegaan nadat het geprivatiseerd was. Toen de politie in Mechelen zelf voor de verkeerssignalisatie zorgde, kostte dit de stad 15 euro per bord. Nu dit uitbesteed is aan de firma van Glenn Janssens, is dit 35 euro per bord. Privatiseren is geen natuurwet, maar een keuze. Een politieke keuze.

23:06 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) | Tags: politiek, ergernissen |  Facebook |

Commentaren

Yep Kan ik me ook aan ergeren.
Je hoeft wb openbaar vervoer niet eens naar UK. In Nederland hebben ze dat ook al goed verknoeid, met alle gevolgen van dien. (slechte service, hogere klantenprijs etc.)
Gek dat men niet 'wil' leren van de situatie in andere landen.
Zou er hier een soort 'wij hebben recht op onze eigen fouten, foute keuzes' bestaan?

Gepost door: sodade | 19-10-07

En binnenkort de post en het spoor ook bij ons. Jeuj !
Bovendien, met blauw-oranje komt er niet meteen een kentering in die mentaliteit, vrees ik. Dju, mensen die emigreren hebben misschien wel gelijk. ;-)

Gepost door: Momus | 19-10-07

Ik ben niet zo politiek onderlegd, maar geef jij nu niet bewust enkel en alleen voorbeelden waarbij het is misgelopen bij privatisering?? Evengoed kunnen we een opsomming geven van allerlei staatsactiviteiten die weinig efficiënt en verlieslatend zijn (ook internationaal). Ik vrees dat jouw doemdenken ivm privatisering toch ook een beetje voortkomt vanuit je eigen sterk gekleurde politieke brilglazen. Volgens mij kon dit stukje iets genuanceerder.
Groetjes van een echte anonieme :-)

Gepost door: een echte anonieme | 19-10-07

Maar gij zijt ne groene communist gij! ;-)

Gepost door: ctm | 19-10-07

Anonieme, ik denk dat Virginia haar reactie niet voortspruit uit een afkeer van privatiseringen op zich maar wel uit een vaststelling dat privatiseringen niet in vraag worden gesteld, ook niet diegene die zichtbaar grote keerzijdes hebben. 'Privatiseringen zijn goed, punt.' stellingen van die strekking.

Gepost door: Momus | 19-10-07

en cmt, ik vermoed dat jouw reactie ironisch bedoeld is, maar ze is wel tekenend, wie nog maar kanttekeningen maakt bij de mirakeloplossing 'privatiseren', wordt meteen voor communist versleten, met alle mogelijke negatieve connotaties die die term helaas met zich meesleept. Zo is geen debat mogelijk (nogmaals ik viseer jou niet, cmt).

Gepost door: Momus | 19-10-07

Gij viseert mij toch ook niet, mag ik hopen Momus? Als ik het goed begrepen heb was de argumentatie nogal ongenuanceerd omdat die moest dienen ter weerlegging van een stelling die ongenuanceerd was.
En toch zou ik op politiek vlak toch ooit eens wat meer grijs willen vinden hier ipv zwart/wit.

Gepost door: een echte anonieme | 19-10-07

@Solade Ik herinner me een soortgelijke situatie met het Hogescholendecreet, wat een ondoordacht document was. Bij de opening van het academisch jaar liet VandenBossche, papa van..., een nederlander voorgaan met een status van dit in Nederland. Deze man begon zijn betoog met een stukje waarin hij toegaf dat enkele punten die wij in het decreet aanklaagden in Nederland op dat moment werden teruggedraaid wegens verkeerd. Bij ons is men er mee doorgegaan, met schrijnende situaties tot gevolg. En in mijn specifiek geval zelfs met uitgestelde examens wegens het van de aardbodem verdwijnen van een docent (incluis zijn examens).

Gepost door: Didier | 19-10-07

jippie Ik had een b-plan in petto, toen het er hier deze namiddag geanimeerd aan toe begon te gaan.
Wou graag over gaan tot de bh-verbranding, kwestie van de mythe waar te maken.
En dán nog eens de privatisering te bekijken.

Ik denk dat het er vooral op aankomt niet zelf die fouten te willen maken die in het buitenland al lang gemaakt zijn, en die men, zoals 'Dilier' aangeeft, daar nu (op haast woeste wijze) tracht te corrigeren.
Het minste dat we kunnen doen is leren uit die processen.

Gepost door: sodade | 19-10-07

b-plan bh-plan

Gepost door: sodade | 19-10-07

Wauw, wat een polemiek!

@echte anonieme: Het is idd. zoals Momus zegt. Ik heb gewoon tegen het heersend discours willen ingaan met een aantal tegenvoorbeelden. Ik heb daarbij alleen vaststellingen gedaan overigens, geen conclusies getrokken. Dat privatisering SOMS wel goed kan zijn, is best mogelijk. Maar dan wel als zeer goed overwogen is wat men wil privatiseren en hoe. (Ik denk en denk maar vind niet direct een goed voorbeeld. De telefonie misschien?). Bedankt Momus trouwens, voor uw pro deo-werk ;-).
@ctm: Communist, feminist, ecologist,...: geuzennamen die ik met fierheid draag. ;-)

Gepost door: Virginia | 19-10-07

De commentaren zijn gesloten.