25-10-07

Feminist

People call me a feminist whenever I express sentiments that distinguish me from a doormat. (Rebecca West) 

 

Trouwe lezers van deze blog zullen wel al gemerkt hebben dat de situatie van vrouwen en de manier waarop over hen gedacht/geschreven/gesproken wordt, een thema is dat me nauw aan het hart ligt. Jawel, ik durf me zelfs ronduit feminist te noemen.

Oh, ik weet het wel, 'feminist' is tegenwoordig een scheldwoord. Het wordt vaak in één adem genoemd met manwijven (al dan niet in tuinbroek), radicale lesbiennes, frigide en gefrustreerde trezebezen, en niet te vergeten, beha-verbrandende mannenhaters. Men gebruikt het als strategie om van de voorvechters van 'de vrouwenzaak' karikaturen te maken, en dan des te gemakkelijker deze karikaturen aan te vallen, in plaats van op de inhoudelijke argumenten in te gaan. En de tactiek werkt, want onder de hedendaagse vrouwen is er slechts een minderheid die zich nog feminist wil noemen. 'Ik ben wel geëmancipeerd, maar geen feminist!' Hoe vaak heb ik dat al niet gehoord?

 

Maar wat is eigenlijk het verschil tussen die twee? Feministen zijn niét de karikaturen die men ervan maakt, maar gewone vrouwen (en mannen) die vinden dat vrouwen en mannen gelijk(waardig) zijn, en dezelfde rechten, plichten en kansen moeten krijgen. Die oog hebben voor de concrete situatie van vrouwen, die, behalve bij ons in het westen – meestal tenminste -, verre van rooskleurig is. Die die situatie willen helpen verbeteren, door politieke actie, vorming en opleiding, en concrete hulp. Die solidair willen zijn met vrouwen die, net door hun vrouw-zijn, geen volwaardig en menswaardig leven kunnen leiden. En zo zijn er jammer genoeg nog heel veel.

Wat een monsters toch, die feministen!

 

Het is waar dat wij vrouwen het hier in het westen al bij al vrij goed hebben, en de Grote Strijd gestreden lijkt. Dit is echter een zéér recente situatie; amper 100 jaar geleden stonden we nog nergens. En het is dankzij de feministen van de 20ste eeuw dat we zover geraakt zijn, dat we stemrecht hebben, verkiesbaar zijn, ons eigen geld kunnen verdienen, ons eigen vermogen kunnen beheren, werk en gezin kunnen combineren, en baas zijn over ons eigen lichaam. Ik vind het dan ook van grote ondankbaarheid getuigen om nu schamper en denigrerend te doen over feminisme, alsof het een of andere vieze ziekte is.

 

Eigenlijk begrijp ik niet goed hoe een moderne vrouw met hersens géén feministe kan zijn. Het lijkt me zoiets als een zwarte die voor apartheid is.

   Nog tot 3 november: tentoonstelling over de geschiedenis van het feminisme, in het centrum voor morele dienstverlening te Mechelen.En op 11 november as.: Vrouwendag in de Vooruit te Gent. 

17:56 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: vrouwen, politiek, de wereld |  Facebook |

Commentaren

mooi! ik ken er wel wat, blanke en zwarte, my sister, geƫngageerde 'vrouwen in 't zwart' enz.
Men noemt mij feministe. Ik doe dat zelf niet expliciet, omdat het redelijk duidelijk is. Maar ontkennen doe ik het zeker niet.
Bij 'my sisters' ligt dat idd nog heel anders. Hoewel ik hier ook graag 'vecht' voor de goede zaak (gisterenavond onder andere weer) is hun gevecht veel moeilijker. Er moet nog zoveel.
Alleen al kijken naar the girl child in heel veel landen, de achteruitstelling die bij kinderen al begint. En tenslotte zijn het vaak de vrouwen die een hele economie doen draaien in mijn ogen. Vooral in het land waar ik zo graag kom kan ik me ontzettend druk maken, ergeren aan mannen die zitten te niksen, schoonpraten, zwanzen en drinken (lees: geld opmaken), terwijl de vrouwen het huishouden doen, kinderen baren, het veld bewerken, water gaan halen enz.
Maar ook hier moet nog aan de weg getimmerd worden. Zeker wel.

Gepost door: sodade | 25-10-07

@Sodade: Ik had al zo'n vermoeden ;-)
En voor de rest heb je helemaal gelijk, natuurlijk. En zal je er wellicht ook meer van weten dan ikzelf, die per slot toch vanuit mijn eigen luxe-situatie spreek.

Gepost door: Virginia | 25-10-07

Super! Dag 'vriendin van Kim'!

Knap geformuleerde en vooral zeer juiste dingen schrijf je hier! Bedankt voor de vermelding onderaan!

Groet,

Wendy

Gepost door: Wendy | 26-10-07

Graag gedaan, Wendy van de knappe gedichten. ;-)

Gepost door: Virginia | 26-10-07

De commentaren zijn gesloten.