14-11-07

Daska

Waaraan denkt u bij de naam 'Daskalidès'? Ongetwijfeld aan pralines, niet? Dat mijnheer Daskalidès naast een succesvol confisier ook een filmmaker was, is echter minder bekend. In de jaren '70 en '80 heeft deze Griekse Gentenaar onder andere tal van filmpjes gemaakt voor het regionaal journaal, en een selectie daarvan is door de stad Gent uitgebracht op 3 dvd's.

Ideaal kijkvoer bij het was plooien of de strijk. De nieuwsfragmenten zijn naar hedendaagse normen verschrikkelijk lang, de commentaarstem stijf-deftig en belerend, de muziekjes doen denken aan Bilitis en Emmanuelle, maar toch vind ik het zàlig om te bekijken. Historische beelden van hoe mijn stad er 20-30 jaar geleden uitzag -veel auto's! lelijk! -, interessante weetjes - er was ooit sprake van om een metro van het station naar het centrum aan te leggen, ín de Leie-bedding nota bene -, de mode van toen: allemaal dingen waar ik met veel verwondering en vertedering naar zit te kijken.

Het proces Horion, de nieuwe elpee van Miek en Roel (met een 'clipje' waarin ze met een roeibootje op de Leie naar Amerika vertrekken; hilarisch!), een jonge Jef Vermassen, Jan Hoet, Jef Geeraerts en Piet Van Eeckhout, en zowaar beelden van de toen nog nieuwe school waar mijn kinderen nu gaan. Allemaal beelden van dingen die tegelijk heel vertrouwd zijn maar intussen toch al zo veraf liggen.

Een aanrader voor alle Gent-minnaars!

 

19:54 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gent, media, cultuur en zo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.