29-12-07

Knoeiers in de Brico en British Vision

british vision
 

Tenzij je de laatste maanden op zoek was naar Osama bin Laden in de bergen van Pakistan of zo, kan je ze onmogelijk gemist hebben, de tentoonstelling 'British Vision' in het Museum voor Schone Kunsten. Een overzicht van twee eeuwen Britse schilderkunst. Waar men ging langs Vlaamsche wegen, kwam men de affiche tegen. Mijn liefste wou al lang eens gaan, en nu de kindjes op logement bij oma waren, moest het er eens van komen.

Maar, calvinisten als we zijn, vonden we dat we toch ook eerst Iets Nuttigs moesten verrichten, iets wat we ons met het kroost erbij ontzien wegens veel te lastig. Zoals naar de Brico gaan bijvoorbeeld om, jawel, spaarlampen, nieuwe verlichting voor de bureau en een op maat gezaagde plank voor in het waskot. Wij zijn allebei niet van de handigsten (understatement!), dus naar een doe-het-zelf-zaak gaan is voor ons een ware onderneming. Edoch, alles verliep vrij voorspoedig op een gebroken lamp en enkele kletterend neervallende plankensteunen na. De Brico-adviseurs keken ook wel wat verbaasd/meewarig toen ik vroeg of zij onze plank ook thuis konden komen installeren, waarop we snel maar waardig verklaarden dat we het zelf wel zouden doen. O ja, volgens mij zit er nog toekomst in een spin-off van de "Jeanetten in de Gamma".

Dan naar British Vision dus. Er was veel volk, maar niet te veel om de kunstwerken goed te kunnen zien. Ik vond het een rijke tentoonstelling, met veel items, veel variatie en een vrij duidelijke uitleg. Maar ik merkte opnieuw dat er toch serieuze gaten in mijn cultuur zitten, en dat ik de nodige achtergrondkennis mis om een en ander goed te kunnen plaatsen en begrijpen. In de humaniora behoorde ik tot de eerste lichting studenten die in plaats van esthetica informatica kreeg (van dezelfde lerares!), met als gevolg dat Kareltje de Robot voor altijd in mijn memorie zit, maar ik van kunstgeschiedenis weinig kaas gegeten heb. Toch een beetje gefrustreerd dus, na de tentoonstelling. Er is nog veel werk aan de winkel. 

22:24 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cultuur en zo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.