08-01-08

Kabouters en eenhoorns

"Op heel goede dagen ben ik een agnosticus (ik weet dat men niet zeker kan weten of er al dan niet een god bestaat), maar gewoonlijk ben ik een atheïst (ik ben zeker dat er geen god is). Alleen gelovigen hechten grote waarde aan het verschil tussen de twee. Als men u ooit op één van de twee termen probeert vast te pinnen, vraag dan of uw gesprekspartner op agnostische of atheïstische wijze over het bestaan van kabouters of eenhoorns denkt.

In een wereld waarin op grote schaal mensen gemarteld en vermoord worden is er geen plaats voor een bovenmenselijk wezen, al helemaal niet als die misdaden juist worden gepleegd in de naam van een god. maar ook zonder menselijke boosdoeners is onze wereld niet bepaald een paradijs: ik heb geen enkele behoefte te geloven in het bestaan van een god die om ondoorgrondelijke redenen hele bevolkingsgroepen of onschuldige enkelingen door middel van ziekten en natuurrampen om het leven brengt. En wat hebben we aan een god die niet in staat is of, nog erger, die blijkbaar niet bereid is om dergelijke rampen te verhinderen?

Wie deze wereld bekijkt, kan alleen maar tot de conclusie komen dat als er een god bestaat, hij wel van een heel kwaadaardige soort moet zijn: op heel slechte dagen ben ik dan ook een antitheïst. Maar dagelijks, zoals onderpastoors dat zo graag zeggen, kan ik me het best vinden in het antwoord van Pierre Simon de la Place toen Napoleon hem vroeg wat de rol van god was in zijn theorie over de wereld: 'Je n'ai pas besoin de cette hypothèse.'"

Geert Lernout - Als god spreekt.

21:27 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) | Tags: filosofie, lezen |  Facebook |

Commentaren

Maar enfin, nu staat die fout daar nog.
Ik ga mij eens moeten kwaad maken, zeker ? ;-)

Gepost door: Brompot | 10-01-08

Seg Brompot, een hardstwerkende Vlaming zo opjagen!
Nu content? ;-)

Gepost door: Virginia | 10-01-08

De commentaren zijn gesloten.