11-03-08

Op verzoek

Vorige week stonden in diverse kranten artikels over de schrijnende situatie van dakloze gezinnen in Gent. Er is een groot tekort aan opvang, waardoor hele families met jonge kinderen onder bruggen en in parken slapen, en zich overdag verwarmen in stations en ziekenhuizen. De kinderen zijn onderkoeld en uitgehongerd, er wordt gevreesd dat er vroeg of laat doden zullen vallen.

Het gaat vooral om Roma-families uit Slovakije en Bulgarije. Sinds ze EU-onderdaan zijn, mogen ze vrij naar hier komen, maar ze mogen hier nog niet werken. Tenzij als zelfstandige, dus vragen ze allemaal het zelfstandigenstatuut aan. Maar het lukt hen niet om zich hier echt als 'zelfstandige' te handhaven. Ze hebben dus geen inkomen, en net omdat ze officieel zelfstandige zijn, ook geen recht op een uitkering. En uiteindelijk belanden ze op straat in de meest erbarmelijke omstandigheden.

Ik weet het, het is een heel complexe problematiek, die in zijn geheel de bevoegdheid en mogelijkheden van de stad Gent te boven gaat. En misschien zijn de Roma, naast slachtoffer van racisme, ook voor een stuk zelf verantwoordelijk. Misschien, ik weet het niet, want ik ben geen expert terzake. En ik weet ook niet hoé je deze problematiek in zijn geheel kan aanpakken en oplossen. Ik weet het niet.

Maar wat ik wél weet is dat het absoluut en totaal onaanvaardbaar is dat anno 2008 in mijn stad uitgehongerde en onderkomen kinderen buiten moeten slapen en leven. Die kinderen hebben daar op geen enkele manier voor gekozen. Er moet gewoonweg noodhulp komen voor die mensonterende toestanden, nu onmiddellijk. Daar moét het OCMW maar geld voor hebben, punt uit.

23:02 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kinderen, gent, de wereld |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.