06-05-08

SOS Oost-Congo

Miet Smet is een straffe madam. Hoewel niet van 'mijn' partij, kan ik me gerust voorstellen dat ik ooit nog eens op haar zou stemmen. Als minister heeft ze indertijd heel veel voor de vrouwen gedaan. En nu ze als minister van staat en als senator op haar lauweren zou kunnen rusten, blijft ze actief en geëngageerd om het lot van vrouwen te verbeteren.

Zo heeft ze onlangs een actie opgezet onder het motto "SOS stop seksuele terreur in Oost-Congo". Naar schatting zijn elk jaar 60.000 burgers in Oost-Congo het slachtoffer van de meest wreedaardige seksuele foltering. Vrouwen, kinderen en soms ook mannen worden er al minstens tien jaar het slachtoffer van brutale verkrachtingen door groepen militairen, die hun slachtoffers vaak met voorwerpen – geweerlopen, stokken, machetes – verminken.

Jonge meisjes worden soms maandenlang als seksslaven in het dichtgepakte woud vastgehouden en door vijf, zes, zeven mannen dag en nacht verkracht en verminkt. Als zij al worden vrijgelaten, wacht hen in hun dorp een tweede trauma: ze worden verstoten en zijn voortaan volledig op zichzelf aangewezen.

Alle gewapende groepen – vooral de Rwandese, maar ook Congolese rebellen en zelfs het Congolese regeringsleger – maken zich in Oost-Congo schuldig aan seksuele foltering. Dit oorlogswapen tegen burgers verwoest vrouwen en hun families, doet hele dorpen op de vlucht slaan en is op weg de Oost-Congolese gemeenschap helemaal te vernietigen. In Oost-Congo wordt de menselijkheid al jaren verkracht.

Naast politieke tussenkomsten werd ook een hulpfonds opgericht. Het hulpfonds wordt geleid door een stuurgroep samengesteld uit politieke mandatarissen van verschillende partijen : Miet Smet, Sabine de Bethune, Marleen Temmerman, Annemie Neyts, Margriet Hermans en Vera Dua. Het rekeningnummer van dit hulpfonds is 000-3256971-02.

Toch mooi, zo'n vrouwelijk initiatief over de partijgrenzen heen. Maar triestig dat het nodig is.

22:54 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouwen, de wereld, politiek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.