18-05-08

Autoloze zondag

Antwerpen doet het, Brussel doet het, tal van andere Europese steden doen het, maar Gent doet het niet: een autoloze zondag houden één keer per jaar.

Het zou nochtans zo tof zijn, eens een dag zonder lawaai en uitlaatgassen, een dag waarop de zwakke weggebruikers heer en meester zijn van de straat, een dag waarop kinderen zonder enig gevaar op straat kunnen spelen, een dag zonder files.

De argumenten van het stadsbestuur: 1) we hebben al een autovrije kuip, 2) we willen élke dag aandacht voor de zwakke weggebruiker, 3) en het kost te veel aan politiemiddelen. Mijn antwoord: 1) de kuip is al bij al vrij beperkt qua oppervlakte, Gent is meer dan de kuip alleen, 2) het een sluit het ander niet uit, en op dit moment is er alleszins nog véél werk aan de winkel qua fiets- en voetgangervriendelijkheid, 3) dat is een kwestie van prioriteiten, voor Flikkendag kan een massale inzet van de politie bijvoorbeeld wel.

Bovendien is zo'n dag heel goede sensibilisatie voor het mobiliteitsvraagstuk. Bijna iedereen is in theorie wel overtuigd van het feit dat we minder met de auto moeten rijden, maar de omzetting naar de praktijk loopt om tal van redenen meestal niet zo vlot. Een autoloze dag kan helpen aantonen dat het echt wel mogelijk is om minder met de auto te rijden, en dat het al bij al zelfs niet eens zo moeilijk is om de stap ook zelf te zetten.

Intussen is er een comité gestart met het verzamelen van de nodige handtekeningen voor een burgerinitiatief om toch een autoloze zondag te krijgen. Gent de straat op! wordt gesteund door het Gents Milieufront, de Fietsersbond, Natuurpunt Gent, JNM Gent en nog een aantal andere verenigingen, en Pierke Pierlala is peter. Natuurlijk steunt Groen! dit initiatief ook van ganser harte; de voorbije jaren hebben we in de gemeenteraad telkens gevraagd naar een autoloze zondag, tot nu toe tevergeefs.

Misschien dat het door dit initiatief van Gent de straat op! toch ooit eens lukt. Het handtekeningen verzamelen verloopt in elk geval zeer vlot, op drie dagen tijd haalde ik er meer dan 50 binnen en slechts één persoon wie ik het vroeg weigerde te tekenen. De 3000 halen, dat moet dus wel lukken. En dan maar hopen dat de gemeenteraad oor heeft naar de verzuchtingen van al die mensen.

Op www.gentdestraatop.be kan je de handtekeningenlijst afdrukken om ook in te vullen. Alle Gentenaars boven de 16: doen!

20:49 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: gent, politiek |  Facebook |

Commentaren

En ik die dacht dat de Gentse Feesten de tien autoloze dagen waren van Gent. Verder als de parking van Expo geraak ik althans niet met de wagen dan.

Gepost door: zapnimf | 18-05-08

Misschien met Groen nog eens een truckerstaking provoceren ? ;-)
Ik herinner me die vaag nog van enkele jaren geleden. Ettelijke dagen na elkaar Brussel 'belegerde stad', want de voornaamste assen geblokkeerd. Prachtig ; je kon er met je kinderen op de kleine ring fietsen.

Gepost door: Momus | 19-05-08

Het is echt wel prettig, zo'n autovrije dag.

Gepost door: Joke | 19-05-08

De commentaren zijn gesloten.