30-05-08

Misbruik

"Moslimprotest tegen misbruik Koran", las ik deze week op een of andere nieuwssite.

'Goed zo!', dacht ik, 'Heel goed dat moslims zelf ook beginnen te protesteren tegen allerlei mensonvriendelijke praktijken en achterhaalde visies die zogezegd door de Koran opgelegd worden. Homohaat, vrouwenonderdrukking, achterlijke praktijken zogezegd in naam van het geloof, héél goed dat moslims daar zelf tegenin gaan.'

En toen las ik het artikel onder de kop. Het ging over moslims die protesteerden tegen het feit dat een koran (een fysiek boek dus) door een Amerikaans soldaat als schietschijf gebruikt werd.

Tja.

Hoe misleidend een titel kan zijn...

21:07 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: de wereld, media |  Facebook |

26-05-08

Germaine Greer

Uit een oud HUMO-interview:

- Heeft het feminisme ondanks alle goeie bedoelingen vrouwen niet ook in een lastig parket gebracht? Fay Weldon zegt dat we nu zo onafhankelijk en assertief zijn dat we mannen wegjagen. We zouden onszelf beter weer wat hulpelozer voordoen. Zij vraagt, als ze een fax moet versturen, of haar man dat wil doen.

- Pff, ik heb geen man die nutteloos zit te wachten tot hij mijn fax kan versturen. En vrouwen te assertief?! Hier in Engeland zijn het nog allemaal deurmatten! Overal hoor je in conversaties mannen nog shut up! tegen hun vrouw zeggen. Fay is, trouwens, zelf wel de baas in huis. Zij is de broodwinner en ze heeft een nogal onindrukwekkende man. En ja, als die na de was niks te doen heeft, kan je 'm net zo goed een fax laten versturen. En zij heeft een facelift laten doen! Capitulatie! Pff! Ze had er beter aan gedaan wat gewicht te verliezen. Wat kan ik toch gemeen zijn, hè, haha. Fay kan het hebben, hoor. Ze heeft veel gevoel voor humor.

Heerlijk mens, die Germaine Greer! Soms echt onredelijk, soms totaal inconsequent, maar op haar bijna 70ste nog altijd heerlijk combattief! Zo moesten er meer zijn.

Overigens laat ik mijn man altijd de dvd-recorder programmeren.

20:16 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vrouwen, mensen |  Facebook |

23-05-08

Gezinsuitbreiding

Nee, ik ben niet zwanger (god beware me), maar sinds vandaag hebben we een Plan-kindje. Een meisje van 5 jaar, uit Mali. We dachten er al lang over om een Plan-kindje te 'adopteren', en dankzij de campagne 'Omdat ik een meisje ben...' is het er dan toch effectief van gekomen.

Hier in het westen hebben we het als meisje of vrouw al bij al wel vrij goed, maar wereldwijd is dat helaas een ander paar mouwen. Meisjes krijgen er minder rechten, minder onderwijs, minder kansen,... dan jongens, enkel en alleen omdat ze een meisje zijn. Plan International probeert via haar campagne een bijdrage te leveren om deze onrechtvaardige toestanden te helpen keren.

En nu hebben we er dus een Afrikaans 'zusje' bij. De jongens reageerden alvast dolenthousiast: Kleine Broer begon onmiddellijk een monstertekening voor haar te maken, Grote Broer begon te zoeken tussen het speelgoed wat hij haar als cadeautje kon opsturen. Diertjes of autootjes, waar zou ze het meest blij mee zijn?

Toch tof dat onze kinderen op die manier concreet kennis kunnen maken met andere culturen, kunnen leren dat het er in de wereld niet altijd even eerlijk aan toegaat, én wat wij er op kleine schaal kunnen helpen aan doen. Ook dat is opvoeding.

22:32 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: kinderen, de wereld |  Facebook |

20-05-08

Staking

Treinstaking vandaag, dus besloot ondergetekende een dagje thuis te werken.

Zàlig! Ik heb langer kunnen slapen, moest me niet opjagen, niet schminken, niet wassen (grapje), mij niet haasten om de trein te halen. En toch zat ik om half 9 al aan de pc, in mijn gemakkelijke kleren. Tijdens de pauzes een wasje gedraaid en opgehangen, even naar de bakker gelopen, babbeltje geslaan met eveneens thuiswerkende echtgenoot. Na het middageten (meeneemdagschotel van de Chinees) zelfs een dutje gedaan.

Het was bovendien een erg productieve dag, ik heb heel goed kunnen doorwerken. En om 17u. was ik helemaal klaar en begon mijn vrije avond al.

Leve de treinstakingen!

18:43 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: werk |  Facebook |

19-05-08

Moe

Het zal mij leren, zo stoefen over hoeveel vlotter alles tegenwoordig gaat.

Grote Broer wou niet opstaan deze morgen. Hij was nog moe. Het was kwart over 7, Sweety Darling vertrekt normaalgezien rond 10 voor 8 met de kinderen, de school begint om kwart over 8. Eerst wat flemen, rustig toespreken, zachtjes aandringen, het hielp allemaal niets. 'Ik ben nog zo moe-hoe, ik wil nog slapen', jammerde de zoon die in het weekend steevast om 6 uur aan mijn bed staat. Nu was hij met geen stokken uit het zijne te krijgen. En een 7-jarige draag je ook niet meer zo gemakkelijk naar beneden.

Dan wat harder aandringen, een beetje kietelen, kordaat toespreken: nope. De volgende stap, dreigementen: geen Kampioenen meer op zaterdagavond, niet naar het verjaardagsfeestje volgende week, geen bezoek aan de Olmense Zoo! Het had allemaal evenveel impact als een VN-resolutie op de staat Israël. Intussen naderde de grote wijzer de 7, ik mijn tolerantiegrens, en de trein van kwart over 8 werd steeds onbereikbaarder.

'Ok, dan steek ik je onder de douche, je zal dan wel wakker worden!', riep ik in Cruella de Ville-modus. Vijfentwintig weerbarstige kilo's de douchecabine inkrijgen is echter ook al geen sinecure, zeker niet als je zelf nog niet helemaal levend bent. Mijn hart klopte overtoeren, het zweet stond op mijn voorhoofd. Na een weinig vruchtbare worsteling gaf ik het op, en liet het over aan Sweety Darling, evenwel met even weinig resultaat.

'Ok, vertrek al maar met Kleine Broer, ik zal Grote Broer straks wel brengen', zei ik uiteindelijk tot mijn medeouder en -slachtoffer van deze matinale strijd, en schonk mezelf nog een kop koffie in. Toen hij dat hoorde, kwam de aanstichter van al deze ochtendstress plots zelf de trap af. 'Sorry mama...' Zijn euro bleek eindelijk toch gevallen. Rap de kleren aangetrokken, een cracotte in zijn handen geduwd, en hup mee naar school. Oef oef oef.

Niet goed voor de tikker, zo'n begin van de dag. Het duurde nog zeker een uur voor ik wat bekomen was. Op de trein van kwart na 9.

23:43 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (5) | Tags: kinderen, stress |  Facebook |

18-05-08

Autoloze zondag

Antwerpen doet het, Brussel doet het, tal van andere Europese steden doen het, maar Gent doet het niet: een autoloze zondag houden één keer per jaar.

Het zou nochtans zo tof zijn, eens een dag zonder lawaai en uitlaatgassen, een dag waarop de zwakke weggebruikers heer en meester zijn van de straat, een dag waarop kinderen zonder enig gevaar op straat kunnen spelen, een dag zonder files.

De argumenten van het stadsbestuur: 1) we hebben al een autovrije kuip, 2) we willen élke dag aandacht voor de zwakke weggebruiker, 3) en het kost te veel aan politiemiddelen. Mijn antwoord: 1) de kuip is al bij al vrij beperkt qua oppervlakte, Gent is meer dan de kuip alleen, 2) het een sluit het ander niet uit, en op dit moment is er alleszins nog véél werk aan de winkel qua fiets- en voetgangervriendelijkheid, 3) dat is een kwestie van prioriteiten, voor Flikkendag kan een massale inzet van de politie bijvoorbeeld wel.

Bovendien is zo'n dag heel goede sensibilisatie voor het mobiliteitsvraagstuk. Bijna iedereen is in theorie wel overtuigd van het feit dat we minder met de auto moeten rijden, maar de omzetting naar de praktijk loopt om tal van redenen meestal niet zo vlot. Een autoloze dag kan helpen aantonen dat het echt wel mogelijk is om minder met de auto te rijden, en dat het al bij al zelfs niet eens zo moeilijk is om de stap ook zelf te zetten.

Intussen is er een comité gestart met het verzamelen van de nodige handtekeningen voor een burgerinitiatief om toch een autoloze zondag te krijgen. Gent de straat op! wordt gesteund door het Gents Milieufront, de Fietsersbond, Natuurpunt Gent, JNM Gent en nog een aantal andere verenigingen, en Pierke Pierlala is peter. Natuurlijk steunt Groen! dit initiatief ook van ganser harte; de voorbije jaren hebben we in de gemeenteraad telkens gevraagd naar een autoloze zondag, tot nu toe tevergeefs.

Misschien dat het door dit initiatief van Gent de straat op! toch ooit eens lukt. Het handtekeningen verzamelen verloopt in elk geval zeer vlot, op drie dagen tijd haalde ik er meer dan 50 binnen en slechts één persoon wie ik het vroeg weigerde te tekenen. De 3000 halen, dat moet dus wel lukken. En dan maar hopen dat de gemeenteraad oor heeft naar de verzuchtingen van al die mensen.

Op www.gentdestraatop.be kan je de handtekeningenlijst afdrukken om ook in te vullen. Alle Gentenaars boven de 16: doen!

20:49 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: gent, politiek |  Facebook |

17-05-08

Wolf

Met vriendin A. naar Wolf van Kommil Foo geweest. Ik wou deze voorstelling per se zien, tijdens de Gentse Feesten vorige zomer had ik er een voorsmaakje van gekregen en het smaakte dus naar meer. We hadden zowat de laatste plaatsen en zaten dus niet naast elkaar, maar ach, dat namen we er dan maar bij.

Hoe het was? Goed. 'Niet geweldig, niet per se om over naar huis te schrijven, gewoon goed'. De liedjes waren zelfs meer dan dat. De Walschaerts-versie van Johnny Cash's "A boy named Sue" was meer dan verdienstelijk, het magistrale  'De volgende' bezorgde me echt kippevel - het was dit nummer overigens dat me naar deze show leidde. Sublieme tekst, en ongelooflijk sterk gebracht, chapeau!

Verder bespiegelingen over Het Leven en hoe weinig er van je kinderdromen overblijft - herkenbaar voor al wie ouder is dan 30 -, over relaties en de Wolf in elk van ons, over de dood. Naast ontroering ook meer dan genoeg gelachen. En de begrippen 'broederliefde' en 'onderbroekenlol' hebben sinds vanavond een heel nieuwe betekenis gekregen. Don't ask. Goede vondsten ook in de parallellen met de dierenwereld, Grote Broer zou er ook van genoten hebben.

Toch nog enkele minpuntjes: soms was het ritme van de show me iets te traag, veel gimmicks waren ook een beetje déjà-vu. Hoe lang is Kommil Foo al niet bezig, een jaar of 15?

Maar al bij al is Wolf zeker de moeite waard. En alleszins veel beter dan weer een hele avond voor de treurbuis te hangen.

00:02 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: cultuur en zo |  Facebook |