01-06-08

Jaloezie

Het Engelse autoprogramma 'Top Gear' komt vanaf morgen ook op Canvas, zo lees ik in mijn krant. 'Top Gear' is vrij controversieel in Engeland omdat in dit programma, in deze tijden van klimaatopwarming, luchtvervuiling en talloze verkeersslachtoffers, niet gekeken wordt op wat energieverbruik of overdreven snelheid meer of minder. Maar presentator Jeremy Clarkson doet kritiek op zijn programma simpelweg af als "jaloezie van de lagere en de middenklasse op de gegoede burgerij". Volgens de Clarksonsiaans logica zouden zijn kritikasters dus stiekem zélf zo snel en energieverspillend willen rijden, maar kunnen ze zich dat niet permitteren en noemen ze daarom de druiven te zuur.

Wat een schitterend argument, welk een doorwrochte redenering! Natuurlijk, iemand die kritiek levert op een bepaald fenomeen, is gewoon jaloers! Dat we daar zelf niet aan gedacht hebben! Maar nu we erover nadenken is het zonneklaar:

Iemand die bezwaren heeft tegen fiscale of sociale fraude, is gewoon jaloers dat hij zelf niet kan frauderen. Iemand die zich uitspreekt tegen de oorlog in pakweg Irak, zegt dit uit afgunst omdat hij zelf niet enkele bommen kan gooien. Iemand die protesteert tegen het mishandelen en misbruiken van kinderen, vindt het gewoon spijtig dat hij zelf geen kinderen heeft om op te toeken.

Dank, Mr. Clarkson, duizendmaal dank voor dit allesverhelderende inzicht.  U bent een waar genie! Voortaan heb ik hét argument om elke kritiek op wat dan ook te pareren. En zonder dat ik nog op inhoudelijke argumenten hoef in te gaan, wat een gemak!

En wie daarop kritiek heeft: u bent gewoon jaloers!

22:17 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (15) | Tags: ergernissen |  Facebook |

Commentaren

Allez gij, een autoprogramma op Canvas???

En idd een beláchelijk argument!

Gepost door: ctm | 01-06-08

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik dit een geweldig programma vindt. Geweldig grappig.
Uiteraard totaal onverantwoord en slecht voor het milieu en de opwarming van de aarde enz. Maar vooral heel grappig.

En ja, een deel van de kritiek zal ook wel door jaloezie ingegeven zijn, eerder dan door echte zorg voor milieu, veiligheid ed.

Gepost door: Katie | 01-06-08

Een geweldige reactie van u in ieder geval! :-)

Gepost door: smiley | 01-06-08

Dat van dat toeken en die kinderen lijkt me wel gegrond pertang. ;-)

Gepost door: zapnimf | 01-06-08

Ach, volgens mij is die reactie van JC ook deels sarcastisch bedoeld hoor, gewoon om de goegemeente nog wat meer te schokken.

Gepost door: Momus | 02-06-08

@Katie: Het schijnt hé. Ik zal misschien eens kijken om een gefundeerd oordeel over het programma zelf te kunnen vormen. Maar het ging mij nu vooral over het jaloezie-(non-)argument.

Gepost door: Virginia | 02-06-08

@zapnimf: Ja, da's waar, dat wel ;-)
@Momus: Wellicht heb je gelijk, maar het is toch een beetje gemakkelijk, niet?

Gepost door: Virginia | 02-06-08

Ja, daarin ben ik het met je eens, Virginia.
Beetje puberale reactie van hem. ;-)

Gepost door: Momus | 02-06-08

Ik ben fan. Van Top Gear en Jeremy Clarkson.
Je kan meer van z'n uitlatingen lezen in:
The World according to Clarckson. Leuk boekje!

Gepost door: molletje | 03-06-08

Nog eens een keer een leuke weblog... Jeremy Clarkson is of een verwend ventje die een schop onder de kont moet hebben, of een heel grote komiek die iedereen in de maling neemt en eerijk gezegd denk ik het laatste. Hij weet donders goed dat hij het bij het foute eind heeft, maar gaat tegen beter weten in er mee door. Het gaat om zijn imago en dat van de show en soms is het stiekem leuk om zulke dingen over auto's te denken. Dat is nog een overblijfsel van toen het nog mocht.

Gepost door: Nora | 04-06-08

Natuurlijk zou ik nooit rondrijden in zo'n suto. al had ik al het geld in de wereld.

Gepost door: Nora | 04-06-08

Mo seg, wat een verzuurde post!
Dat is een superprogramma, ik volg de serie al jaren op de BBC.

Alle tv-programma's zijn vervuilend hoor, of hoe denk je dat Jan Leyers met zijn fiets is Mekka is geraakt?

Gepost door: Mme Zsazsa | 04-06-08

Nee hoor, Mm. Zsazsa, helemaal niet verzuurd. Alleen vragende partij om een discussie o.b.v. argumenten te houden in plaats van op basis van gemakkelijke verwijten als 'jaloers' (of verzuurd, ten andere).
Wat je vergelijking met 'Op weg naar Mekka' betreft: ik heb nog geen van beide programma's gezien, dus ik hou mijn definitieve mening in beraad. Maar toch heb ik een heel sterk vermoeden dat de vergelijking totaal niet opgaat. Het ene programma is een poging om de moslimcultuur beter te begrijpen en heeft zeker vandaag dus een grote maatschappelijke relevantie. Het andere is en blijft, grappig als het mag zijn (wat ik zonder meer aanneem), een soort verheerlijking van auto's, zonder enige aandacht voor de maatschappelijke aspecten ervan, die meer dan actueel zijn.
Het verschil lijkt me nogal obvious.

Gepost door: Virginia | 04-06-08

Heb je nu gekeken ?
En zo ja, wat vond je ervan ?

Gepost door: Momus | 06-06-08

Ik hoop in ieder geval dat Top Gear blijft zoals het is. Een amusant programma over auto's zonder de actuale maatschappelijke problematiek rond auto's en vervuiling. Omdat het ook eens wat minder serieus mag zijn.

Gepost door: Katie | 06-06-08

De commentaren zijn gesloten.