24-09-08

Op

We leven boven onze stand. "We", niet wij hier ten huize Virginia, maar "we", de mensen in het algemeen. Gisteren, 22 september, hebben we onze voorraad natuurlijke hulpbronnen volledig opgebruikt. Vandaag 23 september, 'Earth Overshoot Day' beginnen we aan onze reserves. Reserves die niet meer aangevuld werden sinds halfweg de jaren 80.

Om een vergelijking te maken: het is alsof je rond de 22ste van de maand je volledige maandinkomen al opgesoupeerd zou hebben, en dan aan je spaargeld moet beginnen om het einde van de maand te halen. Even valt dat wel vol te houden, tenminste als je een appeltje voor de dorst achter de hand hebt, maar toch niet te lang. Je hebt dan twee opties: je zorgt voor meer inkomen, door ander en beterbetaald werk te zoeken, of je zet de tering naar de nering en snoeit wat in je uitgaven.

Wat betreft Overshoot Day is die eerste optie er alvast niet. We hebben maar 1 aarde, er is geen 'ander en beter' en we kunnen er geen bijmaken. Enige oplossing dus: besparen. Een beetje 'zuiniger' leven. Geen populaire boodschap, maar de enige realistische.

Earth Overshoot Day valt overigens elk jaar vroeger en vroeger: in 1985 op 31 december (toen leefden we gewoon alles op, maar maakten nog geen schulden), in 1995 op 21 november, vorig jaar op 6 oktober en nu dus al op 24 september. Als we zo voortdoen, hebben we in 2050 twee aardes nodig.

Maar hé, als Brussel-Halle-Vilvoorde maar gesplitst geraakt!

08:55 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: politiek, de wereld |  Facebook |

Commentaren

Op is op!
Zegt de slogan.

Een andere :
Niet tevreden, geld terug.

Die van BHV ben ik vergeten.

Gepost door: zapnimf | 24-09-08

welwel het is goed dat je deze weg gebruikt om ons bewust te houden ... hoe meer we het lezen en horen .... en ik denk : alle beetjes helpen voor moeder aarde ...

Gepost door: welwel | 26-09-08

Misschien moeten we gewoon twee BHV's maken ;)
veel mensen denken dat het er niet toe doet wat zij doen. De industrie moet maar alles oplossen. Maar als wij allemaal een beetje proberen te doen, alle gezinnen, kan het toch niet anders, dan dat dit iets uithaalt...

Gepost door: Zinzia | 26-09-08

De commentaren zijn gesloten.