15-12-08

Luxe en decadentie

In deze tijd van het jaar is het weer al goud wat er blinkt. Sjieke kleren, kerstballen, cadeaus; de etalages schitteren als had nog nooit iemand van het woord 'crisis' gehoord.

De perfecte timing dus om naar de tentoonstelling 'Luxe en decadentie - Leven aan de Romeinse Goudkust' in Nijmegen te gaan. Met mijn twee schoonzusjes-in-spe werd het een echt vrouwendagje.

Het was een indrukwekkende en heel verzorgde tentoonstelling. Juwelen, kostbaar eet- en drinkgerei, antieke Griekse kunst, reconstructies van prachtige villa's, en als pièce de résistance: een erg modern aandoende badkamer, met marmeren bad en warmwaterleidingen. Slechts 1 procent van de Romeinen kon genieten van deze luxe, de rest moest zwoegen in het zweet zijns aanschijns en het lot van de talrijke slaven was helemaal beklagenswaardig. Ook daar had de tentoonstelling aandacht voor. En er waren ook toen critici die de levensstijl van de superrijken hekelden. Ze zagen er de voorbode in van het verval van de rijke en bloeiende beschaving. En zoals bekend kregen ze gelijk. Vallen hier actuele lessen uit te trekken? Ik weet het niet. De geschiedenis herhaalt zich, maar nooit op dezelfde manier.

In elk geval was het een plezante en interessante uitstap. Zelf hebben we het vrij sober gehouden, met een broodje 's middags en een Hollandse appelbol achteraf. Of is 200km rijden voor een tentoonstelling, misschien zelf ook wel een beetje decadent?

luxe_en_decadentie

22:53 Gepost door Virginia in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: familie, cultuur en zo |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.